Nandu zog: çfarë duket, në çfarë kontinenti jeton, çfarë ha

Nanda i përket të njëjtës familje të zogjve pa pilot, dhe pamja e saj është shumë e ngjashme me strucin afgan. Shumë kohë pasi indianët e Amerikës së Jugut, ku këta zogj të merrnin shpërndarjen fillestare, përdorën mishin e tyre dhe vezët për ushqim dhe më vonë njerëzit filluan të përdorin pendët dhe lëkurën e tyre për të bërë dekorime dhe produkte të ndryshme. Përveç kësaj, ata janë qëlluar periodikisht nga fermerët dhe pronarët e tokave, pasi ata hanë bar për bagëti dhe grurë. Të gjitha këto ngjarje patën një efekt të dëmshëm ndaj popullsisë së Nandës, gjë që çoi në uljen e konsiderueshme të saj. Megjithatë, për momentin njerëzit po përpiqen të shmangin rënien e mëtejshme të popullsisë dhe po mbarojnë Nanda në mbarë botën.

Përshkrimi dhe tiparet e Nanda

Sot nuk ka dy lloje të Nandu: të zakonshëm (ose të veriut) dhe Darvinit (të vogël). Le të shqyrtojmë në detaje pamjen dhe veçoritë e tyre.

i zakonshëm

Ky vështrim ka karakteristika të tilla karakteristike të paraqitjes:

  • gjatësia e individëve të rritur arrin 127-140 cm, dhe peshë - 20-25 kg dhe më shumë. Meshkujt zakonisht mbizotërojnë në madhësi dhe në peshë mbi femrat;
  • Nanda duket shumë e ngjashme me një struc afrikan, por është rreth 2 herë më i vogël se kokën dhe qafën e mbuluar me pupla, e cila është diferenca e saj specie;
  • këmbët janë të gjata dhe masive, kanë vetëm tre gishta. Derri nuk është i mbuluar fare me pupla, gjë që e dallon këtë speci nga Darvini;
  • edhe pse zogu nuk fluturon, krahët e tij janë mjaft të gjata, ata e ndihmojnë atë të mbajë ekuilibrin gjatë drejtimit;
  • pendë është e butë, ka një ngjyrë kafe-gri ngjyrë dhe mund të jetë me intensitet të ndryshëm në varësi të seksit të zogut dhe moshës së tij. Gjatë periudhës së folejes, meshkujt shfaqen "jakë" të errët në bazën e qafës. Midis këtyre zogjve janë albinos, të cilat kanë pupla të bardha dhe sy blu.

I vogël (Darwin, i ngarkuar me kohë)

Darwin Nanda ka një pendë gri ose gri-ngjyrë kafe, dhe është më e vogël se zakonisht në madhësi, gjë që nuk është e vështirë të përfytyrohet nga emri. Pesha e një individi të rritur është në rangun prej 15 deri 25 kg. Përveç kësaj, ajo ndryshon nga njollat ​​e mëdha të bardha në pendën e shpinës. Në meshkuj, ato janë më të dukshme sesa në femra, dhe në individë të vegjël ata nuk janë aspak.

A e dini? Gjatë sezonit të mbarështimit, meshkujt lëshojnë një thirrje të thellë dhe të uritur "Nan-doo", e cila eventualisht u bë emri për këto zogj.

Çfarë është e ndryshme nga struci i zakonshëm

Ngjashmëria e jashtme e Nandës me të afërmin e tij afrikanë është e qartë, megjithatë ata kanë dallime të rëndësishme:

  • madhësia - Nanda është 2 herë më pak se sa afërmja e tij;
  • pendët mbulojnë qafën, por afrikanët nuk kanë pendë në këtë vend;
  • kanë tre gishta në këmbë, dhe speciet afrikane kanë vetëm dy;
  • banorët e savanasve amerikanë kanë kthetra në krahët e tyre, dhe kongjenerët e tyre afrikanë u mungojnë;
  • shpejtësia - rheas arrijnë një shpejtësi prej 50 km / h, dhe strucët afrikanë mund të përshpejtohen në 95 km / h;
  • si të kalojnë kohë pranë trupave të ujit dhe direkt në ujë, por të afërmit e tyre preferojnë tokat e thata.

Nanda dhe Strucit

Mësoni më shumë rreth strucave: subspecies struc; pronat e dobishme të vezëve; mbarështimin e strucave në shtëpi (ushqim, inkubacion).

Ku banon

Nanda është e zakonshme në shumë vende në Amerikën e Jugut: Argjentina, Kili, Paraguai, Uruguai, Brazili dhe Bolivia. Darwin Nanda mund të gjendet në pjesën jugore të Perusë. Këto zogj dashurojnë zonat e hapura të specieve të Savanna-s, të cilat përfshijnë ultësirën e Patagonisë dhe rrafshnaltën e Andeve.

Northern Nandu preferon një terren më të ulët me një klimë të ngrohtë, por pikëpamja e Darvinit nuk ka frikë nga lartësia, kështu që ata mund të jetojnë në një lartësi deri në 4500 m, dhe ndodhin edhe në jug ekstrem të Amerikës së Jugut.

A e dini? Një popullsi e vogël e këtyre zogjve mund të gjendet në veri-lindje të Gjermanisë. Dhe kjo është e habitshme, sepse Gjermania është shumë larg nga Amerika e Jugut. Por përgjigja është mjaft e thjeshtë: fakti është se në fund të viteve '90, disa mostra të Nandës u arratisën me një fermë struci në Lübeck dhe ishin në gjendje të përshtateshin me tiparet e klimës lokale. Që atëherë, ata jetojnë atje në mënyrë të sigurtë, dhe për momentin numri i tyre tejkalon 100 individë për 150 km katrorë. km

Jetese dhe sjellje

Nanda është zgjuar gjatë ditës dhe vetëm gjatë nxehtësisë së fortë ata e zhvendosin aktivitetin e tyre në mbrëmje dhe natë. Në periudhën jashtëmartesore ata jetojnë në grupe prej 5 deri në 30 individë. Ekzistojnë rregulla të caktuara në këto grupe, më e rëndësishmja midis të cilave është ndoshta distanca. Nëse zogu vjen afër tjetrit, ajo fillon të tërheqë qafën dhe të bëjë një zë të fërshëllejnë, duke kërkuar që ajo të largohet. Gjatë periudhës së mating, grupet ekzistuese janë të ndarë në disa të vogla, në të cilat ka vetëm një mashkull dhe disa femra. Nanda ka dëgjim dhe shikim shumë të mirë, dhe qafa e tyre e gjatë mundëson zbulimin e rrezikut të afërt me kalimin e kohës. Është për këto cilësi që kafshët e tjera shpesh bashkohen me një grup zogjsh dhe jetojnë krah për krah me ta. Kur nandu largohet nga rreziku, ai nuk kandidon drejt, si strucjet e rregullta, por në një zigzag. Ata që ndjekin ato zakonisht nuk presin një kthesë kaq të mprehtë dhe, pa pasur kohë për të reaguar, kalojnë të kaluarën. Kthesa të tilla të mprehta të shpendëve e bëjnë në kurriz të krahëve të tyre, të cilat i përdorin si drejtues dhe frenim.

Është e rëndësishme! Gjuetia për rheas që jetojnë në të egra është e ndaluar, kështu që nëse doni të provoni mishin e tyre, ju duhet të kontaktoni fermat speciale ku ju mund të blini jo vetëm mish, por edhe vezë.

Çfarë nandu ha

Nanda i referohet kafshët omnivorousprandaj, lista e ushqimit që ata hanë është mjaft e gjerë: ato janë bimë, fara, fruta, insekte dhe vertebrorë të vegjël. Disa njerëz pohojnë se janë të aftë të vrasin një gjarpër helmues, por askush nuk e ka provuar ende këtë. Këto zogj mund të bëjnë pa burime të ujit të pijshëm për një kohë të gjatë, pasi ata kanë lagështi të mjaftueshme nga ushqimi që hanë. Nandu është gëlltitur periodikisht nga gastroliths në mënyrë që të përmirësojë tretjen e ushqimit në stomak.

riprodhim

Femrat arrijnë pjekurinë seksuale në 2,5-3 vjet dhe meshkujt në 3,5-4. Periudha bashkëshortore, gjatë së cilës grupet ekzistuese ndahen në ato më të vogla, zgjasin përafërsisht nga shtatori në dhjetor. Për të formuar grupin e tyre të femrave, meshkujt rregullojnë betejat e vërteta. Fituesi i betejës nxjerr jashtë meshkujt e mbetur nga tufa dhe kryen një valle fitore, duke bërtitur "Nan-doo". Pas çiftëzimit, është mashkull që kërkon një vend të përshtatshëm për fole, dhe pastaj ai vetë e zgjidh. Të gjitha femrat hedhin vezë në fole të përgatitur, por nëse ndonjë femër ka hedhur një vezë jashtë folesë, mashkullja e lëviz atë në tufë të përbashkët. Pas hedhjes së vezëve, femrat fillojnë të kërkojnë një mashkull tjetër dhe kjo meshkujt mbeten për të nxjerrë vezë për 40 ditë, duke i mbrojtur ata nga ndikimet e jashtme dhe grabitqarët. Në tufë, zakonisht ka rreth 20-25 vezë, por ndonjëherë më shumë. Në raste të tilla, është e pamundur të inkubosh të gjitha vezët, dhe nga disa embrione nuk zhvillohet aspak. Pastaj pulat çelin, dhe meshkujt janë ende përgjegjës për sigurinë dhe zhvillimin e tyre.. Gjatë rrezikut të chicks fshehur nën krahët e një mashkull ose ngjitet në shpinë të tij. Kur zogjtë arrijnë gjashtë muaj, ata tashmë mund të kujdesen për veten, dhe pastaj meshkujt kthehen në grupin e të afërmve të tij ose jetojnë deri në fund të ditëve të veta (zakonisht meshkujt më të vjetër e bëjnë këtë).

Është e rëndësishme! Nëse dëshironi të vizitoni një kopsht zoologjik ose një park safari, ku ka përdhunim, jini shumë të kujdesshëm dhe mos u afroheni aviaries, sidomos gjatë sezonit të tyre, sepse në këtë kohë ata janë shumë agresivë.

Video: shpendë nandu

Të tilla janë historia dhe mënyra e jetës së këtyre shpendëve të pazakonshëm për ne. Nëse keni mundësi të vizitoni ndonjë rezervë ose kopsht zoologjik për të parë këto kafshë të bukura të jetoni, sigurohuni që ta bëni.