Llojet e zakonshme të koprive dhe përshkrimi i tyre

Një thëllëzë është një zog që i përket familjes së fasanëve dhe rendit të Curonidae. Për shkak të madhësisë së saj të vogël, ajo është shumë e shkathët dhe e shpejtë. Një tipar dallues i koprive - përshtatshmërinë e tyre jashtëzakonisht të lartë ndaj kushteve të vështira klimatike, në mënyrë që zogu mund të gjenden pothuajse në të gjithë hemisferën veriore, nga Rrethi Arktik tek subtropikët amerikanë.

Rock Ptarmigan

Tundra gruri jeton në latitudes veriore, ku ajo çon një mënyrë të ulur-nomadë të jetës. Pamja e saj është shumë e ngjashme me thëllëzën e bardhë, për shkak të së cilës, në zonat e banimit të zakonshëm, këto lloje të koprive mund të ngatërrohen shumë lehtë.

Zakonisht pamje tundër e zogjve të tillë preferon të mbajë në grupe të vogla. Mating ndodh në pranverë, dhe për fole, ata janë në kërkim të placers shkëmbore rritur me lichen.

Partridge janë rritur gjithnjë e në shtëpi në një nivel me: pula, rosat, patat.

Ata gjithashtu mund të ndërtojnë foletë e tyre në tundër në kodra kodrinore, në vende ku rriten shkurre. Zakonisht foleja është një fossa e cekët., pjesa e poshtme e së cilës është e mbuluar me gjeth, gjethe dhe bimë të ndryshme.

Më shpesh, kjo specie fsheh fole nën gurë të mëdhenj ose shkurre. Rreth fundit të qershorit, femrat vendosnin ndërmjet 6 dhe 12 vezëve, duke i mbrojtur ato gjatë periudhës së inkubacionit. Kur lind rreziku, ata fshihen së pari dhe pastaj, në çdo mënyrë, përpiqen ta devijojnë rrezikun nga pasardhësit e tyre.

Ngjyra e zogut është okër, pjesa e sipërme e trupit është e mbuluar dendur me pika të ngjyrës kafe. Në periudhën e verës, ngjyra bëhet më gri. Shumica e koprive janë në terren gjatë gjithë kohës.ku ulen në gurë të gjatë.

Dieta është mjaft e larmishme dhe përfshin manaferrat, fidanët e rinj dhe sythe të shelgut ose thupra xhuxh, si dhe gjethe dhe lule të bimëve të tjera.

Është e rëndësishme! Në këtë moment, popullsia e kësaj specie ka rënë ndjeshëm. Për shkak të kësaj në disa vende ka programe qeveritare për ta mbrojtur atë.

Pëllëmbë guri

Pjesa e trupit të digës së gurit është e ngjashme me gri, por ndryshon nga ajo në masë më të madhe. Habitati i kësaj specie mbulon një zonë të madhe nga Kaukazi në Altai.

Gjithashtu në kushte natyrore zogu mund të gjendet në Azinë Qendrore. zakonisht kopështet dhe shumë lloje të tyre jetojnë në lugina malore, në fund të së cilës rrjedhin lumenjtë.

Ngjyra e pjesëve të gurëve është më e rrumbullakët, ngjyrë gri, me një hije të kaltër-rozë. Ky lloj i syrit ka një model karakteristik në formën e unazës.

Në anët ka vija transversale të errët, dhe një bark i një hije të kuqërremtë. Gjatësia e trupit është 35 centimetra dhe pesha është nga 350 deri në 800 gram, krahët e krahëve janë 47-52 centimetra.

Femra paraqet rreth 16 vezë, guaskë të bardhë të ndryshme argjilore, e cila është e mbuluar me pika kafe. Periudha e inkubacionit zgjat tre javë.

Dieta përfshin një shumëllojshmëri të frutave, manave, buds dhe kokrra. Zogu mund të nxjerrë rrënjë të ndryshme dhe llamba nga toka. Gjithashtu insekte janë ngrënë: merimangat, vemjet dhe brumbujt.

Desert Partridge

Kjo specie jeton në territorin e Malit Armen në Indi dhe nga brigjet e Gjirit Persik në Azinë Qendrore. Më parë, habitati mbulonte edhe pjesën jugore të Evropës..

Zakonisht këta zogj jetojnë në ultësirë, në vende ku ka lugina, lugina dhe placers të gurëve. Vendoseni me gatishmëri pranë burimeve dhe rrjedhave. Ata preferojnë terren kodrinor me bari të vegjël ose me bimësi të shkurreve.

Lakra e zogjve ka një ngjyrë gri-rërë me një hije të vogël rozë.

Në anët ka vija gjatësore të gjata kafe. Meshkujt e kësaj specie kanë një brez ngjyrë kafe-kafe në kokë, e cila pranë goiter kthehet në një lloj "kravatë". Masa e partridëve të rritur është 200-300 gram.

Vendet ku vendosen fole janë shpatet e kodrave, parmaket, vendet nën gurë, pranë pemëve dhe shkurreve. Në periudhën para vezimit të vezëve, femra dhe meshkujt janë së bashku dhe ushqehen pranë folesë. Në mënyrë tipike, femra paraqet 8-16 vezë dhe menjëherë pas vendosjes fillon t'i nxjerrë ato.

Meshkujt, më shpesh sesa jo, nuk marrin pjesë në vezët e qumështit, por janë të vendosura jo larg nga foletë. megjithatë ky lloj monogameprandaj, së bashku me tufën, mund të takohen si femra ashtu edhe meshkujt.

A e dini? Që nga viti 1995, thëllëza është simboli shtetëror i shtetit amerikan të Alaskës.

Bari i bardhë

Pamje shumë e bukur, duke u rritur në 38 centimetra gjatësi dhe duke fituar rreth 700 gram peshë. Ka një kokë të vogël me sy të vogël dhe një qafë të shkurtër. Qafa e vogël është mjaft e fortë, pak e përkulur poshtë.

Këmbët e shkurtra janë të mbuluara me pendë të trashë, të cilat, së bashku me kthetra të mprehta, i lejojnë zogjve të qëndrojnë mirë në dëborë gjatë dimrit. Me përkeqësimin e kushteve të motit, ajo digs në dëborë të vogla depresioneve, në të cilën ajo pret motit të keq.

Dietë normale - ushqimi i perimeve me bar: fidaneve të rinj të shkurreve të ndryshme, luleve, manave dhe farërave të bimëve, muskujve të moçaleve. Dieta prej 97% përbëhet nga vegjetacioni dhe 3% e ushqimit me origjinë shtazore (larva, krimba, beetles dhe mizat).

Kjo specie rrallë fluturon dhe kryesisht drejton një mënyrë jetese tokësore, shkon mirë dhe maskon veten bukur. Në dimër, thertoret e bardha zgjedhin të ashtuquajturat "dhomat e dëborës" si habitate, për të cilat nxjerrin pasazhe në dëborë. Në një strehimore të tillë, zogu fshihet nga grabitqarët.

Ajo është një zog i mirëfilltë, por gjatë sezonit të mbarështimit është e ndarë prej saj. Në këtë kohë, formohen çifte, duke riprodhuar pasardhësit.

A e dini? Formulari i përshkruar mund të tolerojë kushtet e ftohtit ekstrem, duke ruajtur fuqinë dhe energjinë në kamerat me dëborë.

Mbytje e kurorëzuar

Ndryshe nga shumica e llojeve të tjera, thëllëzat e kurorëzuara nuk jetojnë në zona të hapura me një sasi të vogël bimësh, por në pyjet tropikale, ku është mjaft e vështirë të gjesh.

Një individ i rritur rritet deri në 25 centimetra në lartësi. Tipari kryesor i formës është një pamje e ndritshme dhe e pazakontë.

Ngjyra e zogjve është pothuajse e zezë, me një nuancë të dukshme blu në meshkuj dhe të gjelbër në femra. Në kokën e meshkujve ka një kreshtë me ngjyrë të kuqe të ndezur, e cila në formën e saj ngjan me një furçë.

Zakonisht një thëllëzë e kurorëzuar ushqehet me fruta dhe fara, por ndryshe nga llojet e tjera, ushqimi me origjinë shtazore mbizotëron në dietë. Kjo përfshin insekte të ndryshme dhe madje edhe molusqe tokësore.

Speciet dallohen gjithashtu nga stili i tij i pazakontë. Në vend të pulave që lundrojnë në fossa, këto çerdhe ndërtojnë një fole të madhe, me një hyrje dhe një çati. Shumica e femrave nxjerrin zogj mjaft të rritur në fole, ndërkohë që mbyllin rregullisht hyrjen me degë.

Pëllëmbë të gjatë të faturuar

Habitati i kësaj specie është pyje e thatë e Malajzisë, Sumatra dhe Borneo. Zogjtë janë mjaft të mëdha, gjatësia e një individi të rritur arrin 36 centimetra.

Partridge habitati - tropikët, ku ka pyje të dendura, sidomos gëmusha e bambu. Ndonjëherë përfaqësuesit e specieve mund të gjenden edhe në lartësi kilometrike.

Zogu është shumë i tremburprandaj ai përpiqet të fshihet nga një person sa më shpejt të jetë e mundur. Është e vështirë të shihet, por mund të dëgjohet lehtë gjatë natës, kur thëllëza bën tinguj të lartë që mbahen në një distancë shumë të gjatë.

Për momentin praktikisht asgjë nuk dihet për speciet që folejnë. Nga gjinitë e gjetura dhe të hulumtuara, mund të konkludohet se femrat qëndrojnë midis 2 dhe 5 vezëve, të cilat çelin për 18-19 ditë.

A e dini? Malajzianët kanë dalë me një mënyrë interesante për të ndjekur për këto çerdhe. Për ta bërë këtë, ata imitojnë britmat e natës dhe i joshin ato në kurthe të veçanta.

Bisht-thithur Spur Partridge

Jeton në pyjet me male të Sri Lanka në një lartësi prej 1500 metra mbi nivelin e detit. Një i rritur rritet deri në 33-36 centimetra. Në thelb, dieta përbëhet nga ushqimet bimore - manaferrat, farat, rizomat.

Për vitya foletë zgjedhin shpatet e shumta të luginave të lumenjve, sepse në vende të tilla është më e lehtë për të fshehur pasardhësit nga grabitqarët.

Në sezonin e mating, zogjtë mblidhen në çifte.që nuk shpërbëhen edhe pas shfaqjes së pasardhësve. Gjatë periudhës së monsonit, e cila zgjat nga nëntori deri në mars, femra paraqet 2 vezë. Çrregullimet e rritura mbajnë afër prindërit dhe mësojnë shpejt të ushqehen në mënyrë të pavarur.

Desert Partridge

Banon terrenin malor ose të shkretë, ku është i ulur. zakonisht zogjtë mblidhen në çifte ose në tufa të vogla. Ata fluturojnë shumë rrallë dhe për distanca të shkurtra.

Në thelb ata lëvizin përgjatë terrenit, shpejt duke u larguar nga grabitqarët deri në shpatet malore, ku ata fshehin në çarje dhe midis gurëve. Hani veshkat dhe farat e bimëve, si dhe insektet e vogla.

Madhësia e zogut është edhe më e vogël se ajo e një pëllumb, dhe pesha e një thëllëza është vetëm 200 gram. Lakra është gri me një ngjyrë të vogël rozë, vija të zeza të kafe dhe të zeza janë të pranishme në bark. Në kokën e meshkujve ka një shirit të errët që i ngjan një rruge të verbër.

Vendndodhjet e fidanishte janë shpatet shkëmbore malore me një minimum të vegjetacionit. Në mes të majit, femra paraqet 8-12 vezë.

Është e rëndësishme! Në të vërtetë, thëllëzë i takon familjes së njëjtë si grouse e zezë, domethënë Teterevins.

Madagaskar Partridge

Ai jeton në ishullin e Madagaskarit në pjesën e dendur të shkurreve dhe në barin e gjatë. Shpesh mund të gjenden në fushat e kultivuara, ku zogu po kërkon ushqimin e tyre.

Gjithashtu i do fusha të braktisura që janë të mbipopulluara me barërat e këqija. Madhësia e një individi të rritur është pothuajse 30 centimetra.

Veçantia e kësaj specie qëndron në poligaminë e saj, me fjalë të tjera, bashkëshortët meshkuj me disa femra. Gjithashtu, zogjtë kanë një dallim të theksuar në ngjyrosjen sipas gjinisë.

Meshkujt kanë një ngjyrë më të ndritshme, që u lejon atyre të tërheqin një numër të madh femrash. Pas mating, femra paraqet një tufë mjaft të shumta, ndonjëherë të përbërë nga njëzet vezë.

Është e rëndësishme! Kjo specie është endemike, domethënë përfaqësuesit e saj mund të jetojnë vetëm në Madagaskar.

Buqet e Bushit

Ajo banon në pyjet që rriten në malet e ulëta të Kinës jugore, gjithashtu mund të gjenden në Tibet. Përfaqësuesit e specieve mund të jetojnë në lartësi të lartë: nga 1,500 metra në 2,700 metra mbi nivelin e detit.

Të rriturit nuk ndryshojnë në madhësi të madhe dhe zakonisht gjatësia e trupit është 25 centimetra. Në të egra, pjeshkët e shkurreve mbahen ose në çifte ose në grupe të vogla deri në dhjetë individë.

Ngjyra kafe kafe, me pika të vogla të ngjyrës së zezë. Spote të zeza në fyt mund të përcaktojnë gjininë e zogut, pasi meshkujt kanë më shumë prej tyre.

Në periudhën nga prilli deri në qershor, çifte formojnë, pas çiftëzimit femra paraqet 4-5 vezë. Gryka e Bushit nuk ndërton një fole, dhe e bën hedhjen direkt në tokë në rrënjët e një peme ose nën një shkurre.

Përkundër madhësisë së tij të vogël, është një shpend shumë i fortë që mund të mbijetojë edhe në kushtet ekstreme të Arktikut dhe tropikëve. Por megjithatë disa lloje kanë nevojë për mbrojtje, pa të cilën ata thjesht mund të zhduken.